Swedish

Soundscape Orchestra har under lång tid ägnat sig åt att sudda ut gränserna mellan elektronisk och akustisk musik. Enligt en enad kritikerkår är nyligen utgivna debutalbumet ”Nexus” ett bevis på att musik innehållandes sequencer-teknik och live-looping kan vara levande och dynamisk. Jämförelserna med Weather Report och Miles Davis 70-tal är smickrande men denna kvintett har utan tvekan hittat ett eget sound som sticker ut i dagens jazzutbud. Även om det rör sig om en debut har gruppens medlemmar en sammanlagd meritlista som är svårslagen. Med erfarenheter av allt från klassiskt och samtida konstmusik via jazz till modern klubbmusik och elektronika har musiken kunnat växa fram till något man både hittar en mängd referenser i men också till något helt nytt.

Albumet är också ett samarbete med konstnären Per Josephson som har gjort ett verk till varje komposition. Dessa var utställda tillsammans med musiken på TAK i Stockholm under oktober-december.

Media i urval:
Dagens Nyheter gav skivan 4/5 stjärnor och uppmärksammade den dessutom i sin serie Dagens skiva. “I mina öron lyckas Adam Forkelid, Thomas Wingren, Calle Rasmusson, Anders Åstrand och Peter Fredman med skenbar anspråkslöshet knäcka en av de verkligt stora nötterna. Nämligen att inkorporera ny teknik och föra jazzen framåt”
– Johannes Cornell, Dagens Nyheter

Amerikanska AllAboutJazz.com valde nyligen ett av skivans spår som Track of the Day och skrev följande: “A next generation version update on the Weather Report/Miles Davis oeuvre. Better tech apparently, same evocations. Worth a trip to their gig”. 

Albumet uppmärksammades av European Jazz Network I oktober 2018 i deras “A selection of the hot new music surfacing across the continent this month”.

Sveriges Radio spelade in gruppens första konsert för året, i Folkets hus Umeå, vilken kommer sändas i sin helhet inom kort.

Thomas Wingren – live elektronik, slagverk

Anders Åstrand – vibrafon

Adam Forkelid – Rhodes, keyboards

Peter Fredman – klarinetter, saxar, flöjt

Calle Rasmusson – trummor